dilluns, 19 de maig del 2008

Torna el cinema










El passat dia 8 de maig se celebrava el 60 aniversari de l’entrada de l’exèrcit rus a Berlin (Alemanya) i final de la II Guerra Mundial. Data que coincideix, exactament, amb la creació de l’Estat d’Israel, estat de nova creació a partir de territoris palestins. Amb les pel·lícules que els proposem mirem de fer una ullada, des de 3 punts de vista diferents, d’allò que hagué de patir el poble jueu abans d’arribar a la “terra promesa”. Esta temàtica que encetem ara culminarà, el mes de juny, amb la projecció d’unes altres tres pel·lícules que reflexen l’estat del conflicte actual entre palestins i israelians.






Allò que proposem en aquestes tres pel·lícules és la mateixa història vista des de 3 punts de vista diferents (i enfrontats). L’holocaust (shoa, en hebreu), la barbàrie nazi que va anihilar 11 milions de persones a tot el món, de les quals 6 milions foren jueus i la resta es va repartir entre homosexuals, minusvàlids, opositors polítics i persones d’altres religions. Tres històries basades en fets reals, que contaran com van passar aquella desventura els protagonistes; persones de carn i ossos que, en algun cas, encara viuen.

DIVENDRES 23 DE MAIG A LES 22:00 HORES
Europa, Europa.- (1990). Dirigida per Agnieszka Holland i basada en la novel·la autobiogràfica que porta el mateix nom. El títol original va ser Hitlerjunge Salomon (literalement: Salomon, el jove hitlerià), nom que ja dóna una idea de les desventures que va haver de passar aquest jove jueu de tan sols 16 anys que, per escapar de la persecució nazi, es fa passar per un alemany i acaba ingressant a les Juventuts Hitlerianes, tropes d’assalt formades per joves fanàtics del règim nazi. La pel·lícula va guanyar el Globus d’Or i va ser nominada a l’Òscar per millor guió adaptat. Un bon retrat de l’holocaust vist pels ulls d’un jueu que s’ha integrat dins l’exèrcit nazi. Això el salvarà però viurà amb la por permanent de ser descobert.



DISSABTE 24 DE MAIG A LES 16:00 HORES

La lista de Schindler.- (1993). Dirigida per Steven Spielberg i protagonitzada per Liam Neeson, Ralph Fiennes i Ben Kingsley. Película biogràfica que conta la història d’un empresari txec, afiliat al partit nazi que contracta mà d’obra barata procedent dels camps de concentració i dels guettos. Quan arriba el moment de deportar-los ell mira de salvar-los, en primera instància perquè perd la seua mà d’obra barata, però a poc a poc anirà sofrint una transformació que farà que ho venga tot per tal de salvar més vides. Oskar Schindler va salvar la vida de milers de jueus. Guanyadora de 7 Òscars (incloent el de millor pel·lícula i millor director). La pel·lícula, basada en la novel·la de Thomas Keneally El arca de Schindler, està basada en les memòries d’aquells que formaren part de la famosa llista.



DIUMENGE 25 DE MAIG A LES 19:00 HORES

El pianista.- (2002). Dirigida per Roman Polanski i protagonitzada per Adrien Brody, és una adaptació de les memòries del músic polonés d’origen jueu Wladyslaw Szpilman. Es veu sorprés per la invasió de Polònia per part dels nazis i és traslladat al guetto, junt amb la seua família. Allà haurà de viure les inclemències de la guerra i l’holocaust. Aquesta és, de les tres pel·lícules, la que ofereix la versió més dramàtica dels fets. En aquesta es veu per totes les penúries que ha de passar el protagonista, el qual, encara pot considerar que té sort perquè pot contar-ho. La pel·lícula va rebre 3 Òscars (i dels importants: Millor director, millor actor protagonista i millor guió adaptat), així com la Palma d’Or del Festival Internacional de Cannes.
El lloc de proyecció de les pel·lícules es comunicarà amb antelació mitjançant pregons i cartells. De tota manera, només pot variar entre la Casa de la cultura i el Reina Sofia.
PODEU PORTAR MENJAR SI VOLEU, NOSALTRES TINDREM BEGUDA